Search

Loading

Marokko, een rondreis door het noorden.

Door het Rif-gebergte, van Fes naar Tanger en Meknes, en van de Middellandse Zee naar de oceaan.

Soort reis hotelrondreis
U reist met een eigen auto
Aantal dagen 12
Beste reistijd het hele jaar
U kunt op reis met twee personen of meer
Kinderen kunnen mee op reis
Verlengen of uitbreiden is mogelijk
Inkorten is mogelijk
   

Deze reis begint in Fes, een van de vier koningssteden van Marokko. Daar vandaan gaat de reis naar het noorden, een streek waar nog weinig toeristen komen en die soms haast Spaans aandoet. Anders dan in het zuiden van Marokko spreken veel mensen Spaans, de architectuur doet vaak aan Andalusië denken en het is niet vreemd wanneer er paella op het menu staat. 

De tocht gaat door het mooie Rifgebergte naar de Middellandse Zee, via het blauwe bergstadje Chefchaouen gaat u vervolgens naar Tanger en langs de kust van de oceaan reist u tot slot naar de tweede koningsstad, Meknes.
Was u eerder in Marokko, dan is dit een prachtige kans om een heel nieuw Marokko te ontdekken, maar ook wanneer dit uw eerste bezoek is, dan vormt deze reis een mooie kennismaking met een afwisselende natuur, zee, twee koningssteden, en talloze mooie berberdorpjes.


 

Programma van dag tot dag

Dag 1 naar Fes

U vliegt naar Fes, waar bij aankomst op het vliegveld een taxi klaarstaat die u naar uw hotel brengt. U overnacht in een sfeervolle riad in de medina.

Dag 2 Fes

Vanuit uw hotel kunt u te voet de oude stad verkennen: de nauwe winkelstraatjes van de medina waar het naar kruiden ruikt, de moskeeën en de koranscholen, op een pleintje drinkt u koffie of vers fruitsap onder een boom en hier trekt het leven van alledag aan u voorbij.
's Avonds kunt u in uw riad aanschuiven voor een heerlijk diner, maar ook in de directe omgeving zijn restaurantjes waar u kunt eten.

Dag 3 Fes – Al Hoceima

U verlaat de stad, en dwars door het Rifgebergte rijdt u naar de Middellandse Zee. De weg is goed, het landschap is heuvelachtig en groen, en u passeert kleine berberdorpjes. Stop vooral wanneer er onderweg een markt is. Hier komen de mensen uit de bergen hun boodschappen doen, maar ook de opbrengst van hun land verkopen, en ze komen om elkaar te ontmoeten en bij te kletsen: mannen en vrouwen met strohoeden op, de vrouwen met vrolijke rode omslagdoeken om het middel.
U overnacht in de buurt van Al Hoceima een goed en mooi gelegen hotel, even boven een stille baai. 

Dag 4 Al Hoceima

Nadat u op het terras ontbeten hebt, kunt u langs een voetpad afdalen naar zee. U kunt een wandeling maken langs het strand, ook zijn er een paar kleine restaurantjes met ligstoelen en u kunt veilig zwemmen.

Dag 5 Al Hoceima - Chefchaouen

Een mooie weg met prachtige vergezichten over zee voert naar het westen, tot u bij het plaatsje Et-Tleta Oued Laou het binnenland weer ingaat. Een prachtige route brengt u door een kloof de bergen in, naar het stadje Chefchaouen.
In Chaouen, zoals het stadje genoemd wordt, slaapt u in een mooie riad.

Dag 6 Chefchaouen

Chaouen is een tegen de heuvels op gelegen marktstadje met een prachtige medina. Van het sfeervolle plein Place Outa el Hamman, met de toegang tot de moskee en de ommuurde kasba, loopt u de nauwe straten in, waar alle kleuren blauw terugkomen op de deuren en de muren, op raamkozijnen en fonteinen, op poortjes en in de doorgangen naar de binnenplaatsen.

Dag 7 Chefchaouen - Tanger

U vervolgt uw weg naar het noorden, en via Tetouan rijdt u naar Tanger. Tetouan kunt u passeren via de doorgaande weg, maar het is ook mogelijk om deze oude stad te bezoeken en daar bijvoorbeeld te lunchten.
In Tanger overnacht u in een goed hotel aan de rand van de oude kasba.

Dag 8 Tanger

Door zijn ligging aan de nauwe doorgang van de oceaan naar de Middellandse Zee is Tanger door de eeuwen van strategisch belang geweest. Wij kennen de stad vooral uit wat er zich in de vorige eeuw afspeelde. De stad oefende een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op schrijvers en musici, op kunstenaars en op de beau monde. Op een enkeling na zijn ze vertrokken, maar de oude stad ademt nog steeds een bijzondere sfeer uit. De pleinen, de drukke medina, de kasba en de Grote Moskee met uitzicht over de haven vormen een levendige stad. Het legendarische café Le Detroit in de kasba is gesloten, maar wordt hopelijk snel heropend, vanaf het terras van Café Hafa, waar Paul Bowles vaste klant was, ziet u Spanje liggen.
Met wat geluk klinkt er Arabo-Andalusische muziek uit een van de huizen in de kasba. Hier komen de leden van de Cercle Arabo-Andalouse bij elkaar om te musiceren, en u bent meer dan welkom om binnen te komen en naar hen te luisteren.


Dag 9 Tanger – Asilah

Vanuit Tanger reist u langs de Atlantische Oceaan naar het zuiden, en het uitzicht op zee is volstrekt anders dan toen u langs de Middellandse Zee reed: het land is vlak, u komt langs stranden waarop hoge golven stukslaan, totdat u aankomt bij het havenstadje Asilah.
Ook Asilah kent een lange en roerige geschiedenis, en groeide in de 14de eeuw uit tot een belangrijke havenstad. De stad kwam onder Portugees en later onder Spaans bestuur, stond onder Arabisch bewind en werd aan het begin van de 20ste eeuw de zetel van rebellenleider El Raisouli.
De muren van de medina uit de Portugese tijd zijn goed bewaard gebleven, de witte huizen in de oude stad hebben smeedijzeren hekwerk voor de ramen, wat het stadje een Zuid-Spaanse aanblik geeft.
In Asilah overnacht u in een mooie chambres d'hôte.

Dag 10 Asilah – Meknes

U vervolgt uw weg langs de oceaan, tot Larache waar u eventueel aan het Spaans aandoende plein kunt lunchen. Komend uit Asilah ligt net voor Larache het Romeinse Lixus. De stad bestaat uit twee delen, met in de benedenstad een complex waar garum, een soort vissaus werd gemaakt. Wanneer u door het mooie, mediterrane landschap omhoog loopt komt u bij het amfitheater, en op de Acropolis zijn fundamenten van enkele tempels. Van dit punt hebt i een mooi uitzicht op Larache en de riviermonding.
In Larache verlaat u de kust, en u rijdt naar Meknes. Hier overnacht u in een mooi en sfeervol hotel in de binnenstad, vanaf het dakterras met een klein zwembad hebt u een mooi uitzicht over een van de pleinen en de stadsmuur.

Dag 11 Meknes

De geschiedenis voor zover wij die in Meknes ontdekken, dateert uit de tijd van Moulay Ismael die in 1672 aan de macht kwam. Hij wilde een eigen stad bouwen, en verplaatste de hoofdstad naar Meknes. Hij was een wrede vorst die 10-duizenden slaven de stad bouwen, bouwmateriaal haalde hij onder andere uit Volubilis en uit Marrakech.
De Ville Impériale, de keizerlijke stad, was een reusachtig complex, omsloten door drie ringmuren met een totale lengte van 40 kilometer. De stad is grotendeels vervallen, maar de muren staan nog grotendeels overeind. De prachtige Bab el Mansour, is de toegangspoort tot de stad,  en in de stad ligt vindt u het mausoleum van Moulay Ismael.
Aan de andere kant van de Bab el Mansour ligt de Place el Hedim, en bij zonsondergang hebt u vanaf een van de terrasjes aan het plein een prachtig uitzicht op de stadspoort. Vanaf het plein loopt u de medina in.

Vanuit Meknes kunt u de Romeinse stad Volubilis bezoeken, en de daar vlakbij gelegen heilige stad Moulay-Idriss.
Volubilis ligt prachtig tussen de olijfboomgaarden in een glooiend landschap. Het is de belangrijkste Romeinse opgraving in Marokko, en de stad beleefde haar bloeiperiode als handelsstad in de 2de en de 3de eeuw n. Chr.
Van het oude Volubilis is nog veel terug te zien, of in elk geval te herkennen. Een aantal mooie mozaïeken ligt nog goed herkenbaar in de verschillende huizen, de Triomfboog van Caracalla is goed bewaard gebleven, van de basilica staat een wand met bogen overeind en op de zuilen van het Capitool nestelen de ooievaars.
Het stadje Moulay-Idriss werd rond 788 gesticht door Moulay Idris I, een directe afstammeling van de profeet. Nadat hij in 792 werd vergiftigd, werd hij in Moulay Idriss begraven en vanaf die tijd is de stad een heilige plaats en een belangrijke bedevaartplaats.
Na een bezoek aan het mooi gelegen stadje rijdt u terug naar Meknes.

Dag 12 vertrek

U verlaat Meknes, en via de snelweg rijdt u terug naar het vliegveld van Fes waar u de auto op het vliegveld inlevert.Reisinformatie

Naar Marokko

De vluchten zijn niet bij de reis inbegrepen. U kunt uw vluchten bij ons boeken, maar dat ook zelf via bv. internet doen.
Royal Air Maroc vliegt dagelijks vanuit zowel Amsterdam als Brussel naar Casablanca en van daar naar Marrakech. Vanuit Marrakech vliegt u met een overstap terug naar huis. U kunt uiteraard ook kiezen voor een andere (charter)maatschappij, maar mogelijk moet dan het programma worden aangepast i.v.m. vertrekdag en -tijd.

Reizen in Marokko

U rijdt zelf uw huurauto, hier voor is een geldig rijbewijs voldoende.
Een auto in categorie A is ruim genoeg voor 2 personen, maar wordt met drie volwassenen (te) krap. Voor een auto in categorie B geldt hetzelfde voor 4 personen.
Van mei t/m september raden wij zeker aan om een auto met airco (cat. C of D) te huren.
De wegen in Marokko zijn over het algemeen goed, en er is behalve in de omgeving van de grote steden weinig autoverkeer.
De reis is zo samengesteld dat u zich nooit hoeft te haasten. U hoeft nooit heel vroeg te vertrekken, het is iedere dag mogelijk om al in de loop van de middag bij uw hotel aan te komen, en u hebt onderweg altijd tijd voor een extra uitstapje, voor marktbezoek en voor de lunch.

Overnachtingen en maaltijden

U overnacht in meestal sfeervolle hotels of in een chambre d’hôte. De kamers hebben een eigen douche/wc.
Overnachtingen zijn op basis van een 2-persoons kamer inclusief ontbijt. Onderweg komt u door stadjes waar u kunt lunchen, natuurlijk kunt u daar ook boodschappen doen voor een picknick.

Verlengen en inkorten

U kunt uw reis in alle plaatsen waar u overnacht verlengen. Wanneer u uw route wilt aanpassen aan uw eigen wensen maken we graag een offerte voor een reis op maat.
Inkorten van de route is mogelijk, ook kunt u uiteraard overal waar twee nachten zijn opgenomen, een nacht schrappen.
Inkorten van de route kan door uw bezoek aan Al Hoceima over te slaan en direct vanuit Fes naar Chefchaouen te gaan. Ook Tanger kunt u overslaan, of de twee de overnachting in Fes mocht u daar al eens geweest zijn.Prijzen

U ontvangt bij de aanvraag voor een reis op maat, maar ook wanneer u een ongewijzigde reis uit ons programma wilt boeken, altijd eerst een beschrijving van de reis, met vermelding van de definitieve reissom per persoon. Ook wordt duidelijk vermeld wat wel en wat niet is inbegrepen bij de reissom.We kunnen het programma dan nog aanpassen, pas wanneer u akkoord gaat met het programma en de reissom boekt u definitief.

printPrint

tell a friendTell a Friend