Search

Loading

Iran, een reis door het onbekende noordwesten.

Deze bijzondere rondreis brengt u naar een nog weinig door het toerisme ontdekt deel van Iran.
Landschappelijk voert het door een prachtig en afwisselend gebied. Bergen in de avondzon, walnootbomen langs snelstromende beekjes, een hoogvlakte waar schapen grazen. In kleine dorpjes kunt u boodschappen doen voor uw picknicklunch, omdat er onderweg soms geen restaurantjes zijn, en 's avonds geniet u van de heerlijke Perzische keuken. De steden die u bezoekt doen in schoonheid niet onder voor Esfahan of Shiraz, al moet u de pareltjes vaker zoeken. Overal treft u verborgen schatten: bas reliëfs uit de tijd van Darius I, moskeeën met romantische binnenplaatsen, minaretten met kunstige baksteen reliëfs. Alle steden hebben een vaak eeuwenoude bazaar, die in de namiddag tot leven komt. Hier doen de Irani's nog steeds hun boodschappen, en ze knopen dan graag een praatje met u aan.

Soort reis individuele reis
U reist met een eigen auto met chauffeur
U overnacht in  goede en waar mogelijke sfeervolle hotels
Aantal dagen 14
U kunt op reis met 2 personen of meer
Beste reistijd het (late) voorjaar en het (vroege) najaar
Verlengen of uitbreiden is mogelijk
   


Programma van dag tot dag

Dag 1  naar Teheran

Met een lijnvlucht reist u naar Teheran, waar u waarschijnlijk 's avonds laat of in de nacht aankomt.
U wordt opgehaald en naar uw centraal gelegen hotel gebracht.

Dag 2  Teheran

U hebt een vrije dag in Teheran. We kunnen tips geven voor de invulling hiervan, ook kunnen we zorgen voor een gids en een auto met chauffeur om u deze eerste dag mee te nemen. Het programma kan dan in overleg worden ingevuld.
Overnachting in Teheran.

Dag 3  Teheran – Ramsar

U wordt opgehaald door uw auto met chauffeur en u begint uw rondreis door Iran. Door het Alborz Gebergte waar de inwoners van Teheran in de winter gaan skiën, rijdt u naar die Kaspische Zee en u volgt de kust naar het westen tot Ramsar, waar u overnacht.
Vanuit uw hotel kunt u met een telecabine de bergen in om van het omringende landschap en het prachtige uitzicht over zee te genieten.
Het nabijgelegen Anzali is de belangrijkste havenstad, en het ligt aan een lagune waar een boottochtje gemaakt kan worden wanneer u over voldoende tijd beschikt.
U overnacht in een hotel in Ramsar.

Dag 4  Ramsar – Masuleh

Na het ontbijt in uw hotel gaat u naar Rasht: niet direct aan zee, maar met een prachtige markt waar ook heel veel vis verkocht wordt.
Aansluitend gaat u naar Masuleh, een idyllisch leembouwdorp dat steil tegen de berghelling aanligt: zo steil, dat de platte daken van de huizen de toegangsweg vormen voor de huizenrij daarboven. U maakt een wandeling door het dorp waar u winkeltjes vindt, theehuizen, en een mooi moskeetje.
U overnacht in de omgeving van Masuleh.

Dag 5    Masuleh – Qazvin

U verlaat het kustgebergte met zijn vochtige klimaat en theeplantages, en u gaat naar Qazvin, ooit de hoofdstad van het Perzische Rijk.
's Middags kunt u de stad verkennen: het koninklijk paleis je Chehel Soun uit 1510, de Vrijdag (Jameh) moskee en de Imamzadeh-ye Hossein, het mausoleum waar de rond 820 gestorven Hossein, zoon van de achtste Imam Reza, werd bijgezet.
Aminiha Hosseiniyeh is een rond 1860 gebouwd woonhuis, waar later passiespelen rond de herdenking van de dood van Imam Hossein werden opgevoerd. Hier is nog te zien hoe een gegoede familie in de 19de eeuw leefde.
U overnacht in Qazvin.

Dag 6  Qazvin – Zanjan

Mocht u nog wat rond willen kijken in Qazvin, dan is dat mogelijk. Later op de dag vertrekt u naar de noordwestelijker gelegen stad Zanjan, waar u overnacht.

Dag 7  Zanjan

In de ochtend kunt u in Zanjan Rakhatshor-Khaneh bezoeken, een overkoepelde wasplaats waar ooit schoon stomend water werd aangevoerd, en waar het vuile water aan het andere einde uitliep. Zanjan heeft een uitgestrekte bazaar met in de directe omgeving een paar mooie moskeeën, zoals de gebruikelijke Vrijdagmoskee en de Rasul-Ullah Moskee.
's Middags neem uw chauffeur u mee naar Soltaniyeh, Soltanyeh werd door de Mongolen gebouwd, en moest hun Perzische hoofdstad worden. Nog geen eeuw later, in 1384 werd de hele stad verwoest, op drie mooie bouwwerken na. Het belangrijkste monument is het mausoleum van Oljeitu Khodabandeh, die de bouw financierde. Hij wilde er een mausoleum voor Imam Ali, de schoonzoon van de profeet Mohamed, van maken. Ali had hier dan herbegraven moeten worden, maar daar werd geen toestemming voor gegeven, zodat dit prachtige en indrukwekkende bouwwerk uiteindelijk het mausoleum voor Oljeitu zelf werd.

Dag 8  Zanjan – Sanandaj

U verlaat Zanjan, voor een tocht de heuvels in, door een landschap met mooie rotsformaties, met populieren omzoomde rivieren en langs kleine dorpjes. Op een kale vlakte liggen de ruïnes van Takht-e Soleiman, een van de meest bijzondere sites van West-Iran. Takht-e Soleiman was een spiritueel centrum van de Zoroasters, die de plek in de 3de eeuw uitkozen omdat alle elementen, belangrijk voor hun religie, aanwezig waren: aarde, volop wind, water in het kratermeer, en voor het vuur werd vulkanisch gas door ceramische pijpen naar de tempel gebracht.
Het meer vormt nog steeds het centrum van de site, van de monumenten is niet heel veel meer over,  maar de bijzondere ligging, het meer en de omringende ruïnes maken het bezoek meer dan waard.
Na een –picknick- lunch onderweg rijdt u naar Sanandaj waar u overnacht.

Dag 9  Sanandaj

Sanandaj is een ontspannen universiteitsstad, en hoofdstad van de provincie Koerdistan. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij, en proberen graag Engels te praten. Veel mannen dragen nog de traditionele cumberbunds en wijde broeken, vrouwen gaan in kleurrijke jurken naar de bazaar.
In Sananjan zijn twee mooi gerestaureerde huizen een bezoek waard: in Lotfolla Sheik-al Islam vindt u het Regionaal Museum, in Asef Mansion krijgt u een goed beeld van het dagelijks leven in Koerdistan.
Ook vindt u hier weer een mooie Vrijdagmoskee.
U overnacht weer in Sanandaj.


Dag 10  Sanandaj – Kermanshah 

Een mooie weg door de bergen brengt u naar Kermanshah.
Aan de rand van deze stad vindt u Taq-e Bostan: in een steile rotswand uitgehakte bas reliëfs uit de tijd van de Sassaniden. Uitgebeeld wordt onder meer de kroning van koning Khosrow II (590 – 628) en jachtscènes op de rug van een olifant.
Bent u hier rond het middaguur, dan kunt u tegenover de site in de schaduw in typisch Iraanse restaurantjes lunchen.
In het centrum van de stad vindt u de prachtige Takieh Mo’aven ol-Molk, een plaats waar tijdens de maand Moharram de martelaar Imam Hossein wordt herdacht. Deze Takieh heeft een bijzondere tweede binnenplaats met tegels uit de pre-islamitische periode, met afbeeldingen uit de Koran, maar u ziet er ook tableaus met taferelen uit de 19de en zelfs de 20ste eeuw.
U overnacht in Kermashah.

Dag 11 Kermanshah – Hamadan

U verlaat Hamadan en via Bisotun reist u naar Hamadan. Ook hier zijn in de rotswand bas reliëfs uitgehakt, deels zo hoog dat ze met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.
Het belangrijkste reliëf ziet u praktisch op ooghoogte: het beeldt Darius de Grote uit toen hij in 521 v C de troon besteeg.
U overnacht in Hamadan.

Dag 12  Hamadan

Hamadan is een grote, maar toch overzichtelijke stad. Het was ooit een welvarende stad, maar leed onder de verwoestingen door de Mongolen en Timoerlenk, en door een Turkse invasie in de 18de eeuw. De stad werd geheel modern herbouwd volgens een plan van de Duitse ingenieur Karl Frisch. Centrum werd het Imam Khomeini Plein, simpelweg ‘meydan’ genoemd. Op het plein komen zes brede straten uit, en zo is het nooit moeilijk je weg te vinden.
Vlakbij het plein ligt, verscholen achter een muur, de 14de eeuwse tombe van Esther en Mordechai.
Lang was het een belangrijke Joodse bedevaartsplaats, nu een verstild monument. U moet aankloppen om de rabbi te waarschuwen en wanneer hij de poort en de zware deur van de tombe heeft geopend, komt u in een ontroerende en kleine ruimte waarin de tombes staan.
Aan de andere kant van het plein ligt aan een binnenplaats met een eeuwenoude moerbeiboom de Imamzadeh-ye Hossein, vol spiegelmozaïeken die licht en ruimte talloze malen vermenigvuldigen.
Aan de rand van de stad ligt Hegmataneh Hill, op gravingen uit de tijd van de meden ne de Achaemeniden, toen Hamadan een welvarende stad was.
8 kilometer buiten het centrum zijn in een landelijke vallei Ganj Nameh, drie gelijke teksten die in een rotswand zijn uitgehakt. De teksten zijn in het oud Perzisch, het Elamitisch en het neo-Babylonisch
Overnight in Hamadan. Darius de Grote en Xerxes de Grote gaven opdracht de teksten in het graniet aan te brengen, en ze prijzen daarin de Zoroastrische god Ahura Mazda, en beschrijven ook de memorabele daden van beide vorsten.

Dag 13  Hamadan – Teheran

De laatste dag van uw rondreis door Iran gaat u terug naar Teheran. Onderweg kunt u stoppen in Saveh, ooit een belangrijke stad aan de Zijderoute. De stad heeft nog een oude vrijdagmoskee met een prachtige minaret uit de tijd van de Seldsjoeken. Masjed-e Meydan heeft een minaret uit 1061, die daarmee de oudste bakstenen minaret in Iran is.
In Teheran overnacht u weer in de stad, waar u de avond doorbrengt.

Dag 14 Teheran – Amsterdam

U wordt opgehaald bij uw hotel en u wordt naar het vliegveld gebracht.

Reisinformatie

Naar Iran

Vluchten zijn niet bij de reissom inbegrepen. IranAir verzorgt enkele keren per week rechtstreekse vluchten, Turkish Airlines vliegt dagelijks met een overstap in Istanbul.
U kunt uw reis naar Iran via ons boeken, maar u kunt dit ook zelf doen, bv. via internet.

Reizen in Iran

U reist met een eigen auto met Engels sprekende chauffeur/gids.

Overnachtingen

Waar mogelijk kiezen we voor sfeervolle accommodaties. Waar dit niet mogelijk is, slaapt u in een goed hotel. Overnachtingen zijn op basis van logies/ontbijt.

Paspoort en visum

Uw paspoort moet  bij het verlaten van Iran nog ten minste 6 maanden geldig zijn. Verder hebt u een uitnodiging nodig die door mijn agent wordt verzorgd. Met deze uitnodiging kunt u uw visum in Den Haag bij de ambassade krijgen, of bij aankomst op het vliegveld van Teheran.

Inkorten of verlengen, uw reis op maat

U kunt uw reis inkorten door bijvoorbeeld vanuit Teheran rechtstreeks naar Qazvin te reizen, u slaat dan de Kaspische Zee,Rasht en Masuleh over.
In alle steden kunt u een extra nacht boeken en we kunnen op basis van dit programma een reis op maat voor u samenstellen.

ReissomU ontvangt bij de aanvraag voor een reis op maat, maar ook wanneer u een ongewijzigde reis uit ons programma wilt boeken, altijd eerst een beschrijving van de reis, met vermelding van de definitieve reissom per persoon. Ook wordt duidelijk vermeld wat wel en wat niet is inbegrepen bij de reissom.We kunnen het programma dan nog aanpassen, pas wanneer u akkoord gaat met het programma en de reissom boekt u definitief.

printPrint

tell a friendTell a Friend