Search

Loading

Iran

Iran, een land dat bijna dagelijks in het nieuws is, een land waar we ons zorgen over maken, maar waar we toch zo weinig over weten. De mensenrechten worden op grote schaal geschonden, terwijl de Irani's zonder uitzondering worden bechouwd als de meest gastvrije en open mensen die je op reis kan tegenkomen. Het is een land met een geschiedenis van duizenden jaren, hier vinden we het oude Perzische Rijk, Persepolis, de verfijnde architectuur van moskeeën, karavanserais, bruggen, bruisende bazaars en een levendig straatleven. 
Dit alles is even verbazingwekkend als verrukkelijk, en alleszins de moeite waard om met eigen ogen te gaan zien, om zelf een oordeel over te vormen. Ga mee naar Iran, op een onvergetelijke reis!

     

Tien redenen om naar Iran te gaan!

 • Iedereen die in Iran geweest is noemt als eerste de mensen: Irani's zijn hartelijk en gastvrij, heel open en bereid tot een echt gesprek, ook over de politiek, over hun toekomstverwachtingen.
   
 • Persepolis, de Griekse benaming van de door Darius I (522 – 485 v. Chr.) gebouwde nederzetting, waar nog talrijke vondsten getuigen van de macht en rijkdom van het Perzische Rijk. Het indrukwekkende complex omvat o.a. Kakh-e sad Sotoon (het paleis van de 100 zuilen) en de graftombes van Artaxerxes II en III. De decoraties in de oude ruïnes zijn bijzonder verfijnd, met prachtige reliëfs, imposante poorten en monumentale trappen.
   
 • Nog steeds kent iedereen het werk van Iran's geliefde dichters Sa'adi en Hafez. Luister bij de graftombe van Hafez in Shiraz naar de Irani's die hier de eeuwenoude gedichten voordragen.
   
 • Trek de woestijn in, en overnacht bij een nomadenfamilie of in een eeuwenoude kervanserai langs de Zijderoute. Geniet hier van de stilte en de met sterren bezaaide nachtelijke hemel.
   
 • Kom meer te weten over het zoroastrisme, een religie die al dateert uit ongeveeer de 10de eeuw v. Chr. en die vooral in Yazd nog steeds een belangrijk aantal volgelingen kent. Bezoek hier de vuurtempel, de torens der stilte en de Zoroastrische begraafplaats.
   
 • Reis van het ene architectonische wonder naar het andere: een geschiedenis van meer dan 3000 jaar heeft talloze hoogtepunten achtergelaten waarvan een groot aantal op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Mis in geen geval het Naghsh-e Jahan in Esfahan en de Jameh Moskee in diezelfde stad.
   
 • Dwaal door de nauwe, overdekte straatjes van de bazaars, waar ook de Irani's nog steeds hun boodschappen doen. Geniet van de geuren en kleuren, en rust uit in één van de kleine theehuizen.
   
 • Laat je verbazen door de modern leven in Teheran, een stad waar naast musea, paleizen en bazaars hippe cafés en galeries een bloeiende bestaan leiden.
   
 • Ga op zoek naar kleine restaurantjes waar nog uitgebreid de traditionele Perzische gerechten bereid worden, en sla de uitnodiging om bij mensen thuis te komen eten niet af.
   
 • Reis ook naar het oosten van Iran, waar veel Turkmenen wonen, of naar het noordwesten tot aan de grens met Turkije en Armenië. Ontdek pareltjes van moskeeën, trek door een ruig berglandschap en eet vis aan de Kaspische Zee.

 

printPrint

tell a friendTell a Friend